Geschiedenis Academy 2024

Op dinsdag 19 november is het zover: de Geschiedenis Academy 2024, speciaal voor alle docenten geschiedenis en mens & maatschappij. Op deze leerzame dag word je meegenomen in een aantal hot topics in geschiedenisland. Daarnaast krijg je een hoop praktische tips die je direct in je lessen kunt toepassen. 

Deze experts gaan jou op 19 november inspireren:

  • Kees Ribbens (NIOD) slaat in zijn keynote een brug tussen AI en geschiedenis. 
  • Pieter Mannak (Hogeschool Utrecht) vertelt over de inzet van historische games in het onderwijs.
  • Evelien Campfens (Universiteit van Amsterdam) duikt samen met jou in de wereld van historische kunstroven.
  • Miesje Engels (Radboud Universiteit) geeft handvatten voor het bespreken van het slavernijverleden. 
  • Johan van Driel (SLO) toont hoe goed lezen en schrijven de basis vormt voor sterk geschiedenisonderwijs.

Naast de workshops en kennissessies besteden we ook aandacht aan onze methodes Tijd voor Geschiedenis en Paspoort 21.

Je bent welkom in het prachtige Kasteel de Schaffelaar in Barneveld. Deelname is helemaal gratis en ook voor de lunch en borrel wordt gezorgd!

Het aantal plekken op deze bijzondere locatie is beperkt, dus wil je zeker weten dat jij erbij bent? Meld je dan aan via het formulier hieronder!


Programma

We trappen de Geschiedenis Academy af met een keynote van Kees Ribbens. Het verleden was niet zwart-wit. Hoe AI de geschiedenis inkleurt, is de prikkelende titel van zijn keynote. Hoe Kees Ribbens, als senior onderzoeker aan het NIOD en bijzonder hoogleraar ‘Populaire historische cultuur van Mondiale Conflicten en Massaal Geweld’, de brug slaat tussen AI en geschiedenis? Dat hoor je tijdens de opening van de Geschiedenis Academy.


Roofkunst: teruggeven of niet?
Ook duiken we op 19 november in een heel spannend onderwerp: kunstroof. Kunstroof is namelijk hot-topic, of het nu gaat om koloniale roofkunst, naziroofkunst of hedendaagse roofkunst. De vraag of deze kunstvoorwerpen moeten worden teruggegeven, en onder welke voorwaarden, leidt vaak tot discussie. In een kennissessie geeft Evelien Campfens, docent en academisch onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, een overzicht van verschillende vormen van kunstroof. Ze bespreekt ook de juridische ontwikkelingen en het Nederlandse beleid hierover, en zal daarbij actuele voorbeelden gebruiken. Na deze sessie heb jij als docent in de klas een mooi aanknopingspunt voor discussies over kolonialisme en het belang van het beschermen van cultureel erfgoed.


Gamen tijdens de geschiedenisles? 
Tijdens de Geschiedenis Academy kijken we niet alleen naar het verleden, maar blikken we ook vooruit op de toekomst. Wist je bijvoorbeeld dat meer dan de helft van de jongeren uit het voortgezet onderwijs gamet? De invloed van digitale middelen op het dagelijks leven is groot, maar in het klaslokaal is dit in minder grote mate terug te vinden. Pieter Mannak is docent geschiedenis en tijdens zijn master deed hij onderzoek naar de invloed van het spelen van historische games op historisch redeneren. De uitkomsten van zijn onderzoek deelt hij tijdens zijn kennissessie op de Geschiedenis Academy. Ook geeft hij wat praktische game tips die je als docent direct in de klas kunt gebruiken.

Lezen en schrijven: de basis voor historisch redeneren
Goed lezen en schrijven zijn essentieel voor het begrijpen van geschiedenis. Maar hoe leer je leerlingen om een tekst écht te doorgronden en hun gedachten helder op papier te zetten? In deze kennissessie gaat Johan van Driel, programmamanager leerlijnen en curriculumexpert bij het SLO, dieper in op de cruciale rol van lees- en schrijfvaardigheden in het geschiedenisonderwijs. Je krijgt handvatten aangereikt om deze vaardigheden bij jouw leerlingen te versterken en om hen te helpen kritisch te redeneren en te argumenteren. Na deze sessie weet jij hoe je leerlingen kunt stimuleren om actief met teksten bezig te gaan en zelfstandig tot nieuwe inzichten te komen.

Hoe geef je les over het slavernijverleden?
Lesgeven over het slavernijverleden is een uitdaging. Het onderwerp kan gevoelig liggen en vraagt om nuance en zorgvuldigheid. Miesje Engels, vakdidacticus geschiedenis aan de Radboud Universiteit, neemt je mee in haar aanpak om dit beladen onderwerp in de klas bespreekbaar te maken. Ze deelt praktische tips die je kunt gebruiken om dit thema op een veilige en respectvolle manier in de lessen te integreren. Na deze sessie ben je beter voorbereid om gesprekken over slavernij en kolonialisme te begeleiden en heb je tools in handen om leerlingen aan te moedigen om kritisch na te denken over de impact van dit verleden op het heden.


Naast de workshops en kennissessies besteden we ook aandacht aan onze methodes Tijd voor Geschiedenis en Paspoort 21

Tijd voor Geschiedenis is een digitale methode voor het vak geschiedenis in het vmbo, havo, vwo en TTO. De methode maakt gebruik van technologie om het leren en het lesgeven te ondersteunen, zonder de menselijke maat te verliezen. Tijd voor geschiedenis is altijd in ontwikkeling en staat nooit stil! Meer weten over Tijd voor Geschiedenis? Kijk dan op www.tijdvoorgeschiedenis.nl en vraag een proefaccount aan.

Paspoort 21 is een thematische mens en maatschappij-methode die leerlingen op een gestructureerde manier mee op ontdekkingsreis neemt en de relevante kwesties van vandaag de dag behandelt. Paspoort 21 groeit met de leerling mee, de bergen op de reis worden hoger, en de rugzak van leerlingen vult zich (letterlijk en figuurlijk) met kennis en vaardigheden. Zo creëren docent en leerling samen een paspoort tot de maatschappij. Meer weten over Paspoort 21? Kijk dan op www.paspoort21.nl en vraag een proefaccount aan.


Kasteel De Schaffelaar in Barneveld

Kasteel De Schaffelaar

Op 19 november ben jij welkom in Kasteel De Schaffelaar. Dit landhuis dateert van rond 1850 en kent een indrukwekkende en aangrijpende geschiedenis. Zo werd het gebouw in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt als reserveringskamp. Ontdek het bijzondere kasteel tijdens de Academy in november.

Bereikbaarheid
Kasteel De Schaffelaar is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Station Barneveld ligt tegenover Kasteel De Schaffelaar.

Kom je met de auto? Bij Kasteel De Schaffelaar bevinden zich 150 eigen parkeerplaatsen. Daarnaast is het het ook mogelijk om te parkeren op de Vetkamp; het parkeerterrein tegenover het kasteel.


Aanmelden Geschiedenis Academy

Aanmelden voor de Geschiedenis Academy 2024 kan via het formulier hieronder. Deelname is gratis!

Verschijnt er geen formulier, klik dan op deze link om via een nieuw tabblad naar het aanmeldformulier te gaan.

Wij zetten ons in voor Toegankelijk Publiceren.
© Vodix 2022
Privacybeleid

crossmenu