Skip to content
Blogs

Generation 24/7 vernieuwd

Vanaf studiejaar 2025-2026 gaan de nieuwe burgerschapseisen in, die zijn opgesteld door het ministerie van OCW. Daarnaast wordt vanaf studiejaar 2026-2027 het instellingsexamen voor burgerschap verplicht.

Dit betekent dat mbo-scholen niet alleen hun lessen burgerschap moeten aanpassen, maar ook dat studenten straks worden beoordeeld op hun burgerschapsvaardigheden. Generation 24/7 wordt daarom herzien om je optimaal te ondersteunen bij deze nieuwe vormgeving van het vak.

De basis: vier actuele burgerschapsthema’s

De herziene opzet van Generation 24/7 is opgebouwd rondom vier centrale thema’s die voortkomen uit de nieuwe kwalificatie-eisen. In deze thema’s komen spanningen en maatschappelijke kwesties naar voren, die op basis van vijf niveaus (kennis 1, kennis 2, veranderbaarheid, ervaringen, standpunt en handelingsmogelijkheden) worden behandeld.

Overzichtelijk en thematisch opgebouwd

Elk thema bestaat uit vier inhoudelijke modules. Zo’n module bestaat vervolgens weer uit een start (met trigger, inleiding en beginmeting), kern (theorie met begrippenlijst, activerende werkvormen voor in de klas en praktijkgerichte opdrachten voor op én buiten de school) en afsluiting (een afsluitende opdracht voor de module, reflectie en eindmeting).

De waarden van de democratische rechtsstaat vormen het uitgangspunt. De vier thema’s zijn:

Thema A: Verschil en gelijkwaardigheid

Hoe verhouden vrijheid en gelijke kansen zich tot elkaar? Studenten verkennen maatschappelijke dilemma’s, leren waarden afwegen en ontwikkelen een eigen standpunt.

  • Welvaart en welzijn
  • Diversiteit
  • Gelijkheid en ongelijkheid
  • Vrijheden

Thema B: Individu en groep

In deze module draait het om spanningen tussen persoonlijke belangen en collectieve doelen. Studenten leren omgaan met groepsdruk en morele keuzes.

  • Identiteit
  • Cultuur
  • Relaties
  • Media

Thema C: Maatschappijvisies en maatschappelijke vraagstukken

Wat zijn maatschappijvisies, en hoe beïnvloeden die ons handelen? Studenten onderzoeken visies op duurzaamheid, economie en gezondheid en leren hoe zij zelf invloed kunnen uitoefenen.

  • Duurzaamheid
  • Wereldwijde economie
  • Gezondheid
  • Werken en ondernemen

Thema D: Macht en besluitvorming

Wie beslist er eigenlijk? En wie wordt gehoord? Studenten verdiepen zich in rechtspraak, politiek en wereldburgerschap en leren kritisch kijken naar macht en rechtvaardigheid.

  • Bestuur van Nederland
  • Verzorgingsstaat
  • Rechtsstaat en rechtspraak
  • Wereldburgerschap

Stimuleren tot actief burgerschap

Onze visie voor mens & maatschappij blijft overeind: burgerschap leer je niet alleen achter je scherm, maar ook in de praktijk. Het lokaal is een oefenruimte voor democratische interactie — een veilige plek waar studenten leren discussiëren, keuzes maken en hun stem laten horen.

Maar Generation 24/7 stopt daar niet. Studenten worden aangemoedigd om ook buiten de school actief ervaringen op te doen, meningen te vormen en in gesprek te gaan met anderen. Zo groeit burgerschap van theorie naar houding en gedrag.

 

Module ‘Digitaal burgerschap’

De module ‘digitaal burgerschap’ blijft behouden zoals die nu is. Hier komen thema’s als sociale media gebruik, beïnvloeding, verslaving en de gevaren van de online wereld aan bod. Deze wijkt af van de nieuwe thema’s in structuur en blijft behouden in de oude structuur.

 

Webinar ‘het nieuwe burgerschap in het mbo’

Merel Hoveling, uitgever van Generation 24/7, heeft twee webinars gegeven over het nieuwe burgerschap in het mbo.

In het eerste webinar gaat ze dieper in op wat het nieuwe burgerschap inhoud en wordt de nieuwe opzet van de methode aangestipt. Vul dit formulier in om het eerste webinar te ontvangen.

In het tweede webinar gaat ze dieper in op de nieuwe opzet van Generation 24/7 en hoe de methode aansluit bij de nieuwe opzet voor het vak burgerschap. Vul dit formulier in om het tweede webinar te ontvangen.

Ontdek de nieuwe opzet van Generation 24/7

Heb je al een account? Neem dan contact met ons op en dan zorgen wij dat je toegang tot het lesmateriaal krijgt. Nog geen account? We komen graag vrijblijvend langs om je de opzet te laten zien.